WAAROM DIT BOEK?

Een goede bevalling is voor mij meer dan een gezonde moeder en een gezond kind. Een goede bevalling is een geboorte waar jullie goed op terug kijken. Een bevalling waarbij je je gezien en gehoord voelde, waar ruimte was voor een persoonlijke invulling en waar keuzes gemaakt werden die pasten bij wat de jullie belangrijk vonden. En natuurlijk een veilige bevalling!

 

Een ‘goede’ bevalling geeft zelfvertrouwen, maakt je trots en blij en blijft tot lang daarna in je geheugen gegrift. Het is een prachtige start van je ouderschap. Een ‘goede’ bevalling biedt mij als verloskundige ontzettend veel werkplezier.

(Overigens kunnen medisch gezien goed verlopen bevallingen heel negatief ervaren worden door de ouders, en spreek ik ook met regelmaat ouders die tevreden zijn over de bevalling die met complicaties verliep.)

 

Ook een niet ‘goed’ ervaren bevalling zal je bijblijven. Het kan jou en je partner onzeker maken, je kraamweken negatief kleuren en ervoor zorgen dat je opziet tegen de geboorte van een volgend kindje. Iedere zorgverlener die doorpraat met vrouwen na hun bevalling zal dit herkennen.

 

Enkele jaren terug stond de thuisbevalling veel in de belangstelling. Gepubliceerde cijfers over de babysterfte in Nederland kregen terecht veel aandacht. Onterecht werd hierbij de thuisbevalling in een negatief daglicht gezet. De onrust die dit gaf was merkbaar onder zwangeren in mijn verloskundigenpraktijk.

 

Daarnaast werden verloskundigen verplicht zwangeren standaard te informeren over pijnbestrijding en werden ziekenhuizen verplicht om te zorgen dat een ruggenprik ook ’s nachts beschikbaar kwam. Als verloskundige was ik heel blij met de 24-uurs beschikbaarheid van pijnbestrijding. Het is een hele geruststelling dat als je pijnbestrijding wilt of wanneer dat nodig is, dat altijd kan. Maar…   Anderzijds impliceert alle aandacht voor pijnbestrijding dat bevallen erg pijnlijk is. Het klopt dat weeën pijnlijk zijn. Het is echter niet waar dat dit altijd naar is. Pijn hebben en pijn lijden zijn twee heel verschillende dingen! Tegen een topsporter zeg je ook niet bij aanvang van de wedstrijd dat ze er altijd mee mogen stoppen als ze dat willen. Dit zou het zelfvertrouwen van de sporter geen goed doen. Een sportcoach zal zorgen dat er goede medische begeleiding beschikbaar is. De fysiotherapeut staat klaar om pijnlijke spieren te masseren. Tegelijkertijd zal de coach zijn sporter laten merken hoeveel vertrouwen hij heeft in diens kunnen.

 

Ook uit onderzoek blijkt dat het niet helpt als je negatief denkt over pijn. Je ervaart dan juist meer pijn.

 

Onderzoeker Marlies Rijnders publiceerde over de tevredenheid achteraf over de bevalling onder vrouwen. Hoeveel pijn de vrouw gehad heeft, bepaald maar een klein stukje van hoe tevreden iemand is. Veel belangrijker zijn een goede voorbereiding, realistische verwachtingen, prettige ondersteuning en controle.

 

In mijn spreekkamer zie ik dit terug. Wanneer ik in gesprek ben met aanstaande ouders over  de bevalling, vertellen ouders over hun behoefte aan controle. Controle over het verloop, over het medisch beleid, over de pijn, over de contacten met zorgverleners en over de eigen reactie.

 

Informatie over de bevalling, gegeven tijdens het spreekuur en voorlichtingsavonden, stellen ouders die opzien tegen de bevalling niet altijd meer gerust. Inmiddels ben ik niet meer alleen verloskundige, maar tevens coach/counsellor en trainer Mindfulness Based Childbirth & Parenting.

 

Daar waar controle niet mogelijk is, is het vaak nog wel mogelijk om invloed uit te oefenen. Zo ook bij de bevalling! Na een goede voorbereiding beval je echt beter. Het boek ‘Als bevallen spannend is’ leert je loslaten waar het nodig is en controle waar dat kan. Door beknopte informatie, praktische en mentale oefeningen krijg je een complete voorbereiding.

 

Aanvankelijk schreef ik dit boek voor ouders die opzien tegen de bevalling. Ik had niet durven hopen dat het boek zoveel los zou maken. De meest gehoorde reactie was dat het boek niet alleen was voor vrouwen die opzagen tegen de bevalling, maar dat iedere zwangere het boek zou moeten lezen.

 

Dit boek zou niet zo succesvol zijn geweest zonder de tips van een aantal mensen. In de commentaarronde waren naast zwangeren, kraamvrouwen en aanstaande vaders deze zorgverleners betrokken:

-        Venu van den Assem (klinisch psycholoog/psychotherapeut)

-        Leonard Berger (gynaecoloog en POP-poli)

-        Brenda Bleijenberg (psycholoog)

-        David Borman (klinisch verloskundige en vadertrainer)

-        Prof. Dr. S. E. Buitendijk (hoogleraar Women’s and Family Health)

-        Saskia Buiting (huisarts)

-        Barbara Havenith (gynaecoloog en trainer spoedeisende handelingen CAVE)

-        Marieke Hermus (verloskundige en onderzoeker)

-        Annemarie van Opstal (klinisch verloskundige en trainer spoedeisende handelingen)

-        Simone Lunshof (gynaecoloog en POP-poli)

-        Lucie Martijn (verloskundige en onderzoeker)

-        Brigitte van Meegen (verloskundige)

-        Irena Veringa (verloskundige en onderzoeker)

 

Als bevallen spannend is
Lilian Wirken

info@alsbevallenspannendis.nl